Noticias A.C. ALCALDE XIFRÉ - Associació Cultural Alcalde Xifré

Anar a la cistella
UNITATS
UNITATS
Anar a la cistella
Anar al Contingut

- EXCURSIÓ MUME I BESALÚ

Associació Cultural Alcalde Xifré
Publicat per en EXCURSIONS ·
El diumenge 18 de juny vam realitzar la primera excursió com a entitat cultural. El lloc escollit va ser el museu del memorial de l’exili (MUME), una instal·lació situada a La Jonquera justament per on van passar milers i milers d’exiliats espanyols després d’haver d’abandonar les seves llars intentant salvar la vida.
Vam formar part d’una de les visites guiades que ofereix el museu, hem de dir que va ser molt emotiva donat que moltes de les persones que ens acompanyaven n’havien sentit a parlar de l’exili als seus pares o avis, o tenien familiars que van passar per allà i mai més van saber d’ells. Un recorregut pel museu durant una hora i mitja que explica un munt de curiositats que molts no sabíem i obvietats de les quals no n’haguéssim tingut constància sense visitar l’exposició. Paga la pena una escapada a La Jonquera per a visitar el MUME, una experiència que no et deixa indiferent.
Després de la curta estada en aquesta ciutat amb tants records, vam tornar a pujar a l’autocar i ens vam dirigir cap a Besalú, un poble del qual no es pot dir res, Besalú és un indret que cal visitar i, partir d’aquí, que cadascú en tregui les seves conclusions, estem segurs que no en sortirà ni una de negativa. Senzillament diferent, un espai que sembla tret d’un conte o d’on han tret molts contes.
A Besalú vam fer el dinar en el restaurant de l’hotel Fonda Siques. Aquest és un establiment centenari que ofereix molt bon servei i un tracte familiar que no és habitual en llocs que fan àpats per a grups grans. Per això ens permetem el luxe de recomanar-vos que si algun dia passeu per allà, us hi acosteu, no en sortireu pas decebuts. Nosaltres vam aprofitar aquest històric racó, per assaborir una bona amanida, uns bons entremesos, l’exquisit rodó amb xampinyons, i d’una bona estona de sobretaula que va servir perquè ens coneguéssim una mica més tots plegats.
Per tant, memòria històrica, tradicions i cultura catalana. Tots els objectius de l’entitat aconseguits en una sola sortida. Continuarem donant a conèixer i promovent les nostres arrels per tal d’assolir que la memòria no desaparegui.

Que farem?

Al matí ens dirigirem fins a La Jonquera per realitzar una visita guiada al MUME, un cop finalitzada aquesta visita ens traslladarem fins a Besalú per dinar tenint després una estona per fer una visita a la Vila medieval de Besalú.

Que és el MUME?

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. És un centre d'interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil a Espanya i a Catalunya. Molts dels homes i dones exiliats el 1939 van continuar lluitant per la llibertat des de les files de la Resistència francesa i també des d'altres fronts de guerra de l'Europa ocupada pel feixisme. No obstant això, uns quants milers van ser enviats als camps de concentració nazis en un viatge que, per la majoria, va ser només d'anada. Altres van tornar, de grau o per força, a l'Espanya de Franco on van patir persecució, presó i mort i, tots ells, la tortura del silenci imposat, de l'exili interior. Molts d'ells van haver de buscar asil a milers de quilòmetres, en terres europees, americanes o africanes.
Situat al mateix pas fronterer per on va fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de la mostra permanent i les exposicions temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. Sempre amb una mirada àmplia que vincula el passat amb el present, perquè els conflictes que provoquen exilis han estat una constant en la història del segle XX i segueixen sent-ho avui dia.

Besalú
L'origen de la ciutat va ser el castell de Besalú que ja es troba documentat al segle X, construït damunt d'un turó on hi ha les restes de la canònica de Santa Maria, a l'Alta Edat Mitjana. El traçat actual de la vila no respon fidelment al seu estat original però si que possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l'edat mitjana amb l'existència d'importants edificis: el pont, els banys jueus, l'església del monestir de Sant Pere de Besalú i Sant Julià, antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l'església de Sant Vicent i la sala gòtica del Palau de la Cúria Reial.
Besalú deixa veure una estructura arquitectònica i urbanística força coherent amb el passat medieval. La importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, per la seva unitat, que la determina com una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya.sense comentaris

Tornar al contingut