Carme Sansa i Albert

 

Carme Sansa i Albert és una actriu amb una de les trajectòries més sòlides de l’escena catalana. Nascuda a Barcelona l’any 1943, estudia a l’Escola Isabel de Villena on després treballarà de mestra.
En una època tan fosca com la del franquisme, l’Escola Isabel de Villena esdevindrà una escola pionera pel
que fa a la coeducació, l’ensenyament en català, i el desenvolupament de la creativitat dels alumnes a través de
la música, el teatre i les arts plàstiques.
L’any 1963 es matricula a l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, fundada l’any 1960 per Ricard Salvat i Maria Aurèlia
Capmany. L’Escola era un espai de formació d’actors, directors i investigadors que va suposar una renovació dels
plantejaments teatrals del moment.
Carme Sansa ha tingut un protagonisme cabdal en la recuperació del cabaret català des que l’any 1966 va participar en espectacles de cabaret literari a la mítica Cova del Drac.
Al llarg dels més de cinquanta anys de professió, ha conreat de manera brillant, amb vitalitat i compromís, diversos gèneres i disciplines. Ha participat en nombroses obres teatrals, sèries de televisió i cinema.
Entre d’altres reconeixements, l’any 1978 va rebre el Premi Sebastià Gasch, per la seva dedicació al musichall català; el Premi Margarida Xirgu, l’any 1991; el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona, els anys 1994 i 1996; la
Creu de Sant Jordi, el 2004; i el Premi Nacional de Cultura, el 2012.
Carme Sansa s’ha signicat pel seu compromís en la lluita pels drets de les dones i pel suport a iniciatives adreçades a la recuperació de la llengua i la cultura catalanes. S’ha implicat en la lluita dels moviments socials i antimilitaristes, i en la defensa dels drets i llibertats de Catalunya.

Frederic Zorrilla membre de la C.A.L. li fa lliurament del guardó. Carme Sansa