BADALONA 30 DE JUNY DE 1938

 

 

DURANT LA GUERRA CIVIL BADALONA VA SER LA CIUTAT DE L’ENTORN DE BARCELONA MÉS ASSETJADA PER LES BOMBES. LA GRAN CONCENTRACIÓ D’INDÚSTRIES QUE S’ESTENIEN SEGUINT EL RECORREGUT DE LA VIA DEL TREN, DES DEL POBLENOU FINS A MONTGAT, LA CONVERTIEN EN UN BLANC PREUAT PER A L’AVIACIÓ. EL FET QUE MOLTES ES DEDIQUESSIN A LA FABRICACIÓ DE MATERIAL DE GUERRA, COM ARA LA CROS, VA CONVERTIR AQUEST TRAM DEL LITORAL EN UN DELS MÉS BOMBARDEJATS DURANT LA GUERRA CIVIL, I UN BON NOMBRE D’EXPLOSIUS VAN ANAR A PARAR AL FONS DEL MAR.

 

 

 

EL DIA 30 DE JUNY DE 1938 VA COMENÇAR COM UN DIA NORMAL. UN DIA QUE ES PRESENTAVA AMB UN CEL NÍTID I CLAR I QUE FEIA PREVEURE QUE SERIA UN DIA XAFOGÓS D’ ESTIU EN PLENA CANÍCULA.

A PRIMERA HORA DEL MATÍ EL SILENCI ES VA TRENCAR AMB EL SOROLL DE DOS AVIONS QUE PATRULLAVEN PEL CEL DE BADALONA.

 

ERA UNA ESQUADRILLA DE CACES PER PROTEGIR EL MOVIMENT DELS VAIXELLS QUE ESPERAVEN PER ENTRAR AL PORT DE BARCELONA.

 

FINS AQUÍ TOT NORMAL EN UN DIA NORMAL.

 

PERÒ CAP A LES 10 DEL MATÍ UN ALTRE SOROLL DE MOTORS MOLT MÉS POTENT VA TAPAR ELS ANTERIORS I, DE COP, COMENÇAREN A XIULAR LES BOMBES, QUE EN POCS MINUTS VAN OMPLIR DE DOL LA NOSTRA CIUTAT.

 

AQUELL 30 DE JUNY DE 1938 VA SER UN DELS DIES MÉS TRÀGICS DE LA CIUTAT EN TOTA LA SEVA HISTÒRIA.

 

ELS BOMBARDEJOS ES VAN FER EN DUES PASSADES: LA PRIMERA, CAP A LES 9.55 I LA SEGONA POCS MINUTS DEPRÉS. VAN SER CINC AVIONS EN CADA TONGADA.

 

EN TOTAL VAN LLANÇAR 80 BOMBES DE 100 QUILOS I 40 DE 20 QUILOS.

 

EL BOMBARDEIG VA AGAFAR LA GENT DE BADALONA DE SORPRESA I NINGÚ NO VA TENIR TEMPS D’ANAR CAP ALS REFUGIS PER PROTEGIR-SE.

 

ALGUNS TREBALLADORS DE LA LLAUNA, PER EXEMPLE, SORTIEN TRANQUIL·LAMENT A ESMORZAR QUANT UNA DE LES BOMBES VA CAURE ENMIG DEL GRUP I VA PROVOCAR UNA GRAN MORTALDAT.

 

LES BOMBES VAN CAURR DE PLE A LA ZONA INDUSTRIAL, A BANDA I BANDA DE LA VIA DEL TREN.

LES FÀBRIQUES MÉS AFECTADES PER LES BOMBES FOREN G. DE ANDREIS METALGRAF, CAMPSA, BADRINAS, COTONIFICI, CARRERAS SOJOUL, CROS, LORILLEUX I JOAN GIRÓ.

 

ELS CARRERS QUER VAN REBRE MÉS VAN SER CONQUESTA, SAGUNT, ROGER DE FLOR, RAMON BONJORN (ARA, PROVIDÈNCIA), GUIFRÉ, PROGRÉS, GÜELL I FERRER I REPÚBLICA ARGENTINA.

LA CASA NÚMERO 89 DEL CARRER DE ROGER DE FLOR VA QUEDAR TOTALEMNT DESTRUÏDA I HI VA MORIR UN MATRIMONI. HI VA HAVER 4 FERITS MÉS A LES CASES D’AQUEST CARRER.

 

A LA CANTONADA DEL CARRER DE PONENT AMB EL CARRER DE GUIFRÉ, UNA BOMBA VA MATAR DUES CRIATURES.

 

A MÉS, L’ONA EXPANSIVA NO VA DEIXAR UN VIDRE SENCER EN CENTENARS DE METRES. EL PANORAMA ERA DESOLADOR I PER TOTES LES ZONES AFECTADES HI HAVIA DESENES DE CADÀVERS I CENTENARS DE FERITS QUE DEMANAVEN AUXILI.

QUAN LES BOMBES VAN DEIXAR DE CAURE, ELS EQUIPS DE SOCORS VAN COMENÇAR LES FEINES D’AJUDA A LES VÍCTIMES. TOT EL TRANSPORT DE LA CIUTAT ES VA MOBILITZAR PER AJUDAR EN LES TASQUES DE SALVAMENT.

 

UNA DE LES PRIMERES TASQUES FOU CONTROLAR I EXTINGIR ELS INCENDIS.

ELS MÉS GREUS ES VAN PRODUIR A LA CAMPSA I A CAN BADRINES.

 

A LA CAMPSA VAN CAURE UNES 10 BOMBES I EL FOC VA QUEDAR EXTINGIT A LES QUATRE DE LA TARDA. ENTRE EL PERSONAL DE L’EMPRESA HI VA HAVER DOS MORTS I QUATRE FERITS.

 

A CAN BADRINES HI VAN CAURE 4 BOMBES QUE VAN PROVOCAR UN GRAN INCENDI. HI VAN MORIR QUATRE TREBALLADORS, UN D’ELLS TOTALMENT CARBONITZAT, I QUATRE MÉS VAN QUEDAR FERITS EN ESTAT MOLT GREU.

 

 

CUYÀS EXPLICA:

 

“A CAN BADRINES S’HI PRODUÍ UN GRAN INCENDI. HI VAN MORINT 4 PERSONES, ENTRE ELLES EN JOSEP CAMPMANY, CAR LA BOMBA CAIGUÉ A LES OFICINES TRITURANT-LES, A LA METALGRAF CAIGUÉ A LA FUSTERIA ON ES CALCULA QUE MORIREN MÉS DE TRENTA PERSONES.

DE CAN BADRINES I DE LA CAMPSA S’ENLAIRAVEN DUES COLUMNES DE FUM QUE ENNEGRIREN EL CEL DE BADALONA.

LA MULLER D’EN PEPE CAMPMANY, VEIENT QUE EL SEU MARIT TRIGAVA A VENIR, HA ANAT CAP A CAN BADRINAS I LO PRIMER QUE HA VIST HA ESTAT EL CADÀVER DEL SEU HOME, QUE UN CASC DE METRALLA LI HAVIA FORADAT EL COLL I AL CAURE ES VA DONAR UN FORT COP AL CAP.”

 

 

ALTRES FÀBRIQUES ON LES BOMBES VAN DEIXAR VÍCTIMES VAN SER LA CROS I G. DE ANDREIS METALGRAF. A LA CROS HI VAN CAURE DUES BOMBES, UNA A LA PORTERIA I UNA ALTRA AL MENJADOR DELS TREBALLADORS. DOS VIANANTS QUE PASSAVEN PER DAVANT DE LA FÀBRICA VAN MORIR DESTROSSATS PER LA METRALLA.

 

A LA LLAUNA HI VA HAVER POCS DANYS MATERIALS, PERÒ ELS INFORMES PARLEN D’ENTRE 15 I 18 MORTS.

EL FILL D’UNA DE LES VÍCTIMES ENS VA DEIXAR AQUEST TESTIMONI:

 

D’AQUELL DIA EN TINDRÉ UN RECORD INESBORRABLE. BADALONA ENCARA EREN CAMPS AMB QUATRE CASES I INDÚSTRIES. JO VIVIA AL CARRER DE LA UNIÓ AMB ELS MEUS PARES I UN GERMÀ I UNA GERMANA. EL PARE TREBALLAVA A LA LLAUNA, LA MARE ERA MESTRESSA DE CASA I JO, QUE TENIA 9 ANYS, ANAVA A L’ESCOLA DEL ESTADO, A VENTOS MIR.

AQUELL DIA VAN LLANÇAR UNA BOMBA AL COSTAT DE L’ESCOLA. EL DIRECTOR ESTAVA MOLT NEGUITÓS. VA FER POSAR-NOS A TOTS A SOTA LA GRAN ESCALA, EN UNA MENA DE REFUGI QUE HAVIA CONSTRUÏT I ON ENS VAM AMAGAR.

MENTRE ESTÀVEM AMAGATS, JO VAIG TANCAR ELS ULLS I EM VAIG CONCENTRAR A ESCOLTAR EL TERRABASTALL QUE FEIEN LES BOMBES EN CAURE. PRIMER, SE SENTIA UN XIULET MOLT AGUT I, EN ACABAR, UNA FORTA EXPLOSIÓ. DE SOBTE, VAIG VEURE AQUELL HOME QUE TREBALLAVA AMB EL MEU PARE. ENS VENIA A BUSCAR A L’ESCOLA, LES SEVES DUES FILLES I A MI. TOTS TRES ÉREM MOLT BONS AMICS. ELL VA APARÈIXER TOT TACAT DE SANG. HAVIEN TIRAT UNA BOMBA A LA FÀBRICA DE LA LLAUNA.

MENTRE ENS PORTAVA CAP A CASA, JO LI PREGUNTAVA ON ERA EL MEU PARE I ELL EM DEIA QUE S’HAVIA QUEDAT A LA FÀBRICA A AJUDAR ELS FERITS I A RECOLLIR ELS QUE HAVIEN MORT. QUAN VAIG ARRIBAR A CASA, VAIG VEURE LA MARE PLORANT. VAIG SABER ON ERA EL MEU PARE. EL PARE ERA MORT.

LLAVORS VAIG RECORDAR TOTS ELS MOMENTS QUE HAVÍEM PASSAT JUNTS, MOMENTS D’ALEGRIA I MOMENTS DE TRISTOR, MOMENTS D’ANGOIXA I MOMENTS DE TRANQUIL·LITAT.”

 

 

LA MATEIXA NIT DEL DIA 30 EL CAP DE BOMBERS INFORMAVA L’ALCALDE DEL NOMBRE DE BOMBES QUE HAVIEN CAIGUT SOBRE LA CIUTAT, EL NOMBRE DE VÍCTIMES I ELS LLOCS ON HAVIEN MORT.

 

A G. DE ANDREIS VAN MORIR 18 TREBALLADORS I HI VA HAVER 12 FERITS

A LA SEJOUL, 15 MORTS I 10 FERITS GREUS

A CAN BADRINES, 4 MORTS I 1 FERIT GREU

A LA CAMPSA, 2 MORTS

FORA DE LES FÀBRIQUES, EN CASES PARTICULARS VAN MORIR 10 PERSONES AL CARRER DE ROGER DE FLOR

AL CARRER DE RAMON BONJORN (ARA, PROVIDÈCIA) VAN MORIR 2 PERSONES I HI VA HAVER UN FERIT GREU

AL CARRER DEL PROGRÉS, 2 MORTS

I AL CARRER DE SAGUNT, UN ALTRE.

EN AQUEST INFORME, ELS BOMBERS PARLEN DE 58 PERSONES MORTES I 32 DE FERIDES GREUS.

ALTRES LLISTES ENGLOBEN MORTS, FERITS I LLOCS ON FOR

TRASLLADATS. TAMBÉ EN LES PRIMERES RELACIONS DE MORTS APAREIXEN ANOTACIONS COM “DOS CADÀVERS QUE NO HAN ESTAT IDENTIFICATS”.

 

TAMBÉ EL MATEIX DIA 30, DES DE LA COMISSARIA DE BADALONA, ES FEU EL BALANÇ DE 63 MORTS I 84 FERITS.

ALTRES FONTS ELEVEN EL NOMBRE DE MORTS A 65 I EL DELS FERITS A MÉS DE 200.

L’IMPACTE D’AQUEST BOMBARDEIG A FORA DE LA NOSTRA CIUTAT FOU MOLT GRAN I DIVERSES PERSONALITATS, COM EL MINISTRE D’ESTAT ÁLVAREZ DEL VAYO I L’ALCALDE DE BARCELONA HILARI SALVADÓ, ACOMPANYATS DELS REGIDORS ESCOFET I CABRUJA, VAN VENIR A LA CIUTAT PER VEURE EN PERSONA L’ABAST DE LES DESTROSSES I, ALHORA, DONAR EL CONDOL A LES AUTORITATS BADALONINES.

 

 

REALMENT,  EL DIA 30 DE JUNY DE 1938, AVUI FA 80 ANYS, VA SER UN DELS DIES MÉS NEGRES  DE LA HISTÒRIA DE LA NOSTRA CIUTAT. UN DIA PER RECORDAR I EN QUÈ VAN MORIR MALAURADAMENT MOLTES PERSONES INNOCENTS. DESITGEM QUE EPISODIS COM AQUEST NO TORNIN A PASSAR MAI MÉS.