Aquest home es deia Frederic Xifré  Masferrer i va ser l’alcalde de Badalona entre 1936 i 1937 va ser perseguit i assassinat pel règim franquista, que volia eliminar qualsevol rastre d’autonomia i de progrés a Catalunya.

Frederic Xifré era un home honest i bondadós, que estimava la seva família i els seus amics. Era també un home valent i compromès, que no va dubtar a tornar a Espanya quan els seus treballadors li van demanar, malgrat saber els riscos que corria. Ell confiava en la justícia i en la veritat, perquè no tenia cap delicte però va trobar la injustícia i la mentida.

 

La seva història és la història de molts altres alcaldes catalans que van patir el mateix destí. La dictadura va voler atemorir el poble per mantenir-lo callat i submís. Però no ho va aconseguir. El poble segueix  recordant i reivindicant els seus drets i la seva identitat.

84 anys després, seguim esperant justícia pel que es va fer. Però també seguim celebrant la seva memòria i la seva esperança. El proper mes de maig, esperem inaugurar la seva escultura, obra de l’artista Pere Coll,. Serà un acte de reconeixement i de gratitud a un home que va patir les conseqüències de la dictadura feixista. Que la seva escultura sigui un símbol de la nostra memòria, de la nostra identitat i de la nostra esperança.

Per això, us convido a recordar, a honorar Seguim el seu camí de dignitat. 

Gràcies per acompanyar-nos en aquest acte de reconeixement i de gratitud, Ara passarem a fer l’ofrena floral.

Moltes gràcies per la vostra presencia.