Previous slide
Next slide

L’Associació la vàrem pensar entre uns quants amics que ens agradava l’historial i més la de Badalona, ja fa uns quants anys, vam creure que podíem ser útils i després de consultar a la família del malaurat Alcalde Frederic Xifré Masferrer  li posaren el seu nom. Vàrem constituir els estatuts i els presentarem el 11 d’octubre del 2016. Així comença la nostra historia. 

 La Associació Cultural Alcalde Xifré ,volem ser una entitat sense ànims de lucre que ens dediquem a mantenir la Memòria de la  ciutat, creant activitats, participant amb organitzacions  mirant sempre  als actes que varen passar.

Ens hem constituït amb moltes ganes, ganes de fer molta feina i fer-la ben feta, d’acostar-nos a la gent i que la gent s’acosti a nosaltres, d’informar i ser informats, de crear, d’impulsar, de dinamitzar formant part de la societat badalonina, i per extensió, de la catalana. 

Volem ser un lloc de trobada per a historiadors i entitats culturals, ens proposem ser un ens on tothom pugui participar i alhora poder participar arreu com a entitat, en definitiva, volem crear un espai per a tothom què desitgi ensenyar i aprendre la història, les tradicions i la cultura catalana. 

Volem ser-hi presents en les activitats amb retorn social i/o humanitari, és per això que intentarem integrar-nos en aquelles propostes, campanyes o qualsevol tipus d’iniciatives populars que treballin en aquest sentit.

Comptem amb tu per crèixer… informa’t!

Estem molt interessats en preservar la història de la nostra ciutat i, alhora, volem que no quedi en l’oblit l’esforç i el sacrifici d’aquelles persones que tant van lluitar per aconseguir que els habitants de

Badalona visquéssim en una ciutat lliure i plenament democràtica.

Han passat més de 80 anys d’ençà que va esclatar la guerra civil espanyola. Aleshores Badalona va ser una de les ciutats més afectades pels atacs aeris. Durant els anys 1937 i 1938 va ser bombardejada de forma selectiva. Intencionadament es van atacar les indústries i els seus voltants i es varen destruir llars de famílies treballadores i humils. Famílies destrossades per la pèrdua de diversos dels seus membres, del lloc de treball o, fins i tot, que van patir ambdós castics sense haver fet res que ho mereixés.

La nostra tasca serà homenatjar les víctimes, les persones empresonades, afusellades, represàlies i exiliades.

Exigim, doncs, la reparació de les injustícies comeses durant la dictadura franquista.

Tenim molts projectes i cap d’ells serà fàcil de dur a terme. Per tal de donar a conèixer la història i la cultura de la nostra ciutat, ens cal recular en el temps i recuperar el testimoni d’aquells que han viscut, també, moments dolços de la nostra ciutat.

La història es regenera cada dia que passa i, per això, a banda de commemorar i recuperar, volem conservar. Vivint el dia a dia podem anar recollint informació que pugui ajudar futures generacions. El que passa avui demà serà història. Per alguna raó, de certes coses que van passar ahir hi ha gent que avui no en vol parlar, i això no ho hem de tornar a patir. De mica en mica anirem presentant projectes i duent-los a terme; oberts, sempre, a escoltar propostes. Construïm la història conservant els records, expressant els sentiments, dignificant espais i donant a conèixer fets i persones rellevants per a la nostra ciutat.

Comptem amb tots vosaltres. Parlant d’història fem cultura. Informeu-vos. Us hi esperem!