.
Previous slide
Next slide

La noia de la capsa de fils

 

El llibre, editat pel Memorial Democràtic, forma part de la col·lecció “Memòries”. Remei Oliva va escriure les seves memòries originals en francès l’any 1988, gràcies a la insistència dels seus fills que la van animar a posar per escrit tots els seus records.

Hi explica com, als 20 anys, va haver de deixar casa seva, a Badalona. Va tancar les portes a la seva vida de modista i a tots els seus somnis per fugir cap a França l’hivern de 1939. El seu relat abraça els 15 mesos que va passar als camps d’Argelers i Sant Cebrià, el naixement del seu fill Rubèn a la Maternitat d’Elna i la difícil integració posterior en una França immersa en la Segona Guerra Mundial. Els records de totes aquelles experiències han quedat plasmats en aquest llibre on, de manera senzilla i honesta, relata les seves vivències, amb una memòria prodigiosa que recorda fins al més petit detall.

El document permet copsar una època significativa del nostre passat recent i empeny a no oblidar els milers de dones que, com la Remei, van patir les conseqüències de la Guerra Civil. Les memòries són un testimoni excepcional de la valentia i la dignitat de les dones republicanes exiliades, una part ineludible de la nostra història col·lectiva i una reflexió necessària per a les generacions futures.

La Maternitat d’Elna

Per encàrrec de l’entitat suïssa Servei Civil Internacional, la voluntària i mestra Elisabeth Eidenbenz va habilitar una maternitat per atendre les dones embarassades dels camps de refugiats al Castell d’en Bardou d’Elna. Hi van néixer prop de 600 nens. Va funcionar des del desembre de 1939 fins a l’abril de 1944, quan va haver de tancar per la pressió dels nazis.

L’ajuntament d’Elna va comprar el castell d’en Bardou l’any 2005. Actualment, al castell hi ha el centre d’interpretació de la Maternitat Suïssa d’Elna, amb espais per a exposicions i activitats relacionades amb la retirada de 1939 i l’atenció a les refugiades.

Al març de l’any 2021, el Memorial Democràtic i la batllia d’Elna van signar un conveni de col·laboració pel qual aquest municipi de la Catalunya Nord es va adherir a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. D’aquesta manera, el castell d’en Bardou ha quedat integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, coordinada pel Memorial Democràtic.